Genetic engineering practicals
Diplôme d'ingénieur de l'École supérieure de biotechnologie de Strasbourg (ESBS)Parcours Diplôme d'ingénieur en biotechnologie
Catalogue2024-2025
Description
- Preparation of materials
- Agar plates w/ antibiotics
- Agarose gels
- Competent cells
- Experimentation
- Miniprep/Midiprep
- Cloning of GFP into pUC19 (digestion, PCR, gel excision, ligation, transformation, colony picking)
- Cloning of sgRNA into PX459 (digestion, annealing oligos, ligation, transformation, colony picking)
- Verification of cloning by restriction digest
- Colony PCR
- RNA extraction
- Reverse transcription
- qPCR
- Analysis
- Primer selection
- Enzyme selection
- Clonings
- qPCR results
Compétences visées
- Understanding the protocols used in genetic engineering
- Acquiring the theoretical bases of cloning
- Acquiring a good practice in genetic engineering
- Being able to analyze and discuss experimental results
- Writting of a lab book
- Cleaning of the room and machines used
Bibliographie
Bibliography, course material : Protocols and documents necessary to perform the experiments are given before the practical and all documents are available on Moodle
Contacts
Responsable(s) de l'enseignement
MCC
Les épreuves indiquées respectent et appliquent le règlement de votre formation, disponible dans l'onglet Documents de la description de la formation.
- Régime d'évaluation
- CT (Contrôle terminal, mêlé de contrôle continu)
- Coefficient
- 1.0
Évaluation initiale / Session principale - Épreuves
Libellé | Type d'évaluation | Nature de l'épreuve | Durée (en minutes) | Coéfficient de l'épreuve | Note éliminatoire de l'épreuve | Note reportée en session 2 |
---|---|---|---|---|---|---|
Genetic engineering practicals rédaction d'un cahier de laboratoire | CC | A | 0 | 1.00 |
Seconde chance / Session de rattrapage - Épreuves
Libellé | Type d'évaluation | Nature de l'épreuve | Durée (en minutes) | Coéfficient de l'épreuve | Note éliminatoire de l'épreuve |
---|---|---|---|---|---|
Genetic engineering practicals | CT | EO | 60 | 1.00 |